El / Ea este iubirea vieții mele! Oare?
„M-am indragostit numai de EA/EL!” Serios!? De unde stii? Asa este posibil sa fi spus si in urma cu 2 ani sau cu 4 ani sau candava. Indragosteala este semnalul ca in sfarsit ai gasit pe cineva care sa iti rezolve problemele afective, cineva care sa compenseze ceea ce tu nu ai si iti doresti, cineva care sa te evidentieze ca poti reproduce specia. Este foarte posibil sa fii indragostit/a numai pana va mutati impreuna, apoi veti descoperi ca incepeti sa vanati confirmari ca ea/el este asa cum vi l-ati imaginat si ce sa vezi, nu este asa. Ce faci acum? Incepi sa te minti, esti dezamagit/a, te infurii, si apoi lupti inconstient sa fugi de el/ea.
Noi ne indragostim de imaginea pe care vrem sa o aiba partenerul/partenera. Astfel aducem din imaginatie tot felul de lucruri pe care le atasam celuilalt pentru a fi cat mai complet. Ne dorim ca el/ea sa satisfaca toate dorintele si nevoile noastre, ajungand sa credem cu tarie aces lucru. Impreuna cu el/ea daramam muntii! Celalalt crede acelasi lucru. Toate acestea fara sa le spunem, avem impresia ca asa este.
Ai sentimentul ca il/o cunosti de foarte mult timp, te recunosti pe tine insuti/insati, este sufletul meu pereche ( adica tu esti incomplet/a, e bine ca recunosti). „Timpul se opreste in loc cand sunt cu tine!”. Iti dai seama ca Universul te ajuta si iti raspunde rugilor, atunci esti intreg, te-ai reunificat cu tine insuti/insati respectand notiunea de UNU (androginul). Daca tot esti UNU, este logic ca nu poti trai separat, fara acea „jumatate” care iti lipsea de mult timp, de cand lumea aproape (adica de 2, 4 ani). Si ce faci? Va imaginati ca veti trai fericiti pana la adanci batraneti. Oare!?
Aceasta bucurie, acest sentiment de unificare are in spate niste asteptari inconstiente ce dinamizeaza starea de bine in cuplu. Care sunt aceste asteptari?
1. Satisfacerea nevoilor neimplinite din copilarie.
2. Suplinirea sinelui pierdut.
3. Celalalt are grija de mine in mod afectuos si consecvent.
4. El/ea este disponibil pe vecie.
Uimitor ca aceste lucruri nu sunt constientizate, sunt asteptari din ambele parti si nu se spun. Avem pretentia ca celalalt sa le ghiceasca.
Apoi, daca nu se intampla asa, apare dezamagirea, furia, tristetea, anxietatea, chiar si depresia. Noi asteptam inconstient ca partenerul sa ne iubeasca asa cum parintii nu au facut-o niciodata.
Pentru o relatie de cuplu minunata este bine sa ne rezolvam problemele afective inainte, daca nu se poate sa comunicam partenerului/ partenerei ce asteptari avem (asteptari, nu pretentii!). Poate vom reusi sa ne ajutam reciproc. Este normal asa, nu ne-am intalnit intamplator. Nimic nu este intamplator in viata. Legea oglinzilor functioneaza, legea cauza si efect functioneaza, legea rezonantei functioneaza. Deci, dupa indragosteala, este bine sa construim iubirea, sa o dezvoltam impreuna (adica noi pentru unul, cuplul). Este bine sa fim constienti ca totul pe lumea asta se construieste, de la mic la mare si de jos in sus. Cei dezamagiti care isi cauta iubirea perfecta prin astral, sa coboare pe pamant inainte. Paharul se umple de jos in sus, nu invers.
Dupa indragosteala, urmeaza lupta pentru putere in cuplu. Despre asta in alt articol.
Nota: Inspirat din terapia IMAGO – dr. Harville Hendrix.